Hladniji od januara u Rejkjaviku: Crni humor na islandski način

U vreme kada u umetnosti nije ni teško ni retkost biti hrabar – dovoljno je šaliti se na račun religije, pedofilije ili na nacionalnoj osnovi – satirični crteži Hugleikura Dagsona su pravo osveženje. Ne samo što ga inspirišu ove teme nego njima neće izamimiti samo „Ha“, već glasan kikot. I, za razliku od mnogih sličnih pokušaja, ovi radovi zaista su umetnička dela.

Razlika između satiričnog i prosto uvredljivog je jasna ako uporedite njegove radove sa svim ostalim što se predstavlja kao kontroverzno. Ni u jednom trenutku nećete pomisliti „Šta koji moj?“ niti će vam na pamet pasti reč „banalno“ iako je sve protkano banalnošću jer je već na prvi pogled jasna poenta ovih radova – kritički stav, komični efekat je očigledan, a on sve vreme održava nivo na kojem bi mu pozavidelii stariji autori. Ne prikazuje nam bludne sveštenike tek da bismo se smejali bludnim sveštenicima kao kada je reč o lošim vicevima  – on nam kroz nekoliko linija i jednu prostu rečenicu priča čitavu priču o jednom užasavajućem problemu, uvijenu u crni humor. I, koliko god vam on bio neprijatan, nemoguće je ne nasmejati se.

O, da, Dagson je i te kako brutalan, direktan, udara pravo u čelo i upravo je to ono što ga izdvaja. On se ne drži jedne teme, već se poigrava pitanjima politike, porodičnih odnosa, staleških razlika, roditeljstva, položaja čoveka u današnjem društvu, muško-ženskih odnosa, svoje domovine i njenog imidža i, da, religije.

Naravno, ima i onih čiji je cilj puka zabava, kao njegovi radovi kojima na duhovit način objašnjava nazive popularnih pesama.

Dagson je napisao tri komada, koji su naišli na odličan prijem na Islandu, a prvi od njih („Izbegavajte nas“) čak je proglašen za najbolji scenario za pozorišnu predstavu u godini u kojoj se našao na repertoaru. Radio je i kao filmski kritičar, takođe veoma uspešno, ali ništa mu nije donelo slavu kakvu je stekao svojim satiričnim stripovima.

Do sad je objavio tri zbirke urnebesnih crteža – „Should You Be Laughing at This?“, „Is This Supposed to be Funny?“ i „Is This Some Kind of joke?“.

Prepuštam vas čudesnom svetu Hugleikura Dagsona.

 

Popular HitsPopular Hits truth12

truth3

Popular Hits

Popular Hits

Popular Hits

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Горе ↑

%d bloggers like this: